ВАЛУТА EN

Пране без отпадъци? Мисия възможна

от Вера Маркова
 Пране без отпадъци? Мисия възможна

Средното семейство произвежда минимум 15 кг боклук за 25 години от опаковките за прах за пране и омекотител.

Ако купувате вашия прах за пране в пластмасова опаковка или използвате капсули за пране, то опаковките и на двете не се рециклират. В „най-добрия“ случай, ще бъдат изгорени, изпускайки вредни газове в природата.

Нека спрем това СЕГА.

Как?

С помощта на 1 вълшебна топка за пране, 1 Веган Сапун от Марсилия и 1 домашно-направен омекотител.Какво представлява тази топка за пране?

Малка, симпатична и направена от множество минерали с антибактериално и хлорабсорбиращо действие, тя ще ви спести не само пластмаса, но и пари. Понеже за цената на 13.99 лв, можете да изперете цялото ви пране за 10 години (изчислено според 2 пранета на седмица). С нея можете да перете кърпи, дрехи, които сте носили през седмицата, бельо, чорапи, чаршафи и т.н., които нямат упорити петна.

Ако пък имате нужда от рецепта за упорити петна, не се плашете, а на нас се доверете:

Тук идва на помощ нашия Веган сапун от МарсилияНастържете около половин чаша (250 мл) сапун и го сложете в пералнята.Сега идва време и на омекотителя…Готови ли сте?

Ето я и рецептата за домашно приготвен омекотител:

Разтворете 1 чаша (250 мл) сода за хляб в 500 мл гореща вода. Разбъркайте докато се образува паста.Бавно добавете 1 чаша (250 мл) бял оцет, разбъркайте докато содата се разтвори, добавете 30 капки етерично масло по избор и готово : )

За едно пране ще имате нужда от около 1/4 чаша омекотител (60 мл). Поставете омекотителя в машината по време на изплакването, не добавяйте преди първия цикъл на измиване и приберете останалия омекотител в съд за съхранение (кутия/буркан). Разклатете съда преди употреба.

Тази рецепта е особено подходяща за домове с твърда вода, понеже содата за хляб не се разтваря, а се абсорбира. Също така, содата за хляб регулира нивото на pH във водата на пералнята, предпазвайки я от окисляване и алкализиране.

А вие как се справяте с прането? Споделете ни вашите #zerowaste хитринки в коментарите


Оставете коментар