ВАЛУТА EN

КАК ДА СЪБИРАМЕ ПО-МАЛКО БОКЛУК? СТЪПКА 2. БАНЯТА

от Вера Маркова
 КАК ДА СЪБИРАМЕ ПО-МАЛКО БОКЛУК? СТЪПКА 2. БАНЯТА

Здравейте приятели,

Това е втората ми публикация за намаляване на отпадъци у дома след тази за кухнята

Днес ще се фокусирам върху една много специална за мен стая…банята

Наричам я още храма или чистилището, понеже там се смирявам, тихо е, чувам само шума от течащата вода и оставам сама с мислите си.

Обичам красивите и ароматни неща, затова започвам обиколката си с моя любим сапун – Мента и Евкалипт на QQ Natural, взех си го без никаква опаковка, което е чудесен вариант, ако смятате да го използвате скоро, а ако ви трябва за по-дълго…пристига с един тънък слой пластмаса и хартия, за да може да запази аромата си. „Сапунерката“ ми също си има история, мама я откри преди години в един ветеринарен кабинет, пазарузайки за гребен за кучето ни. Да, това всъщност е силиконов гребен за куче, който аз използвам като сапунерка, понеже не събира вода, сапунът се отмива бързо, няма риск от счупване и изглежда различно.Над тоалетката съм разположила други полезни неща като бамбуковата ми четка за зъби и бамбуковият й калъф за пътуванияи двете на Nordics. Обичам да подкрепям Българските брандове, които предлагат качествени и природосъобразни продукти и се гордея, че в банята ми има почти само такива!Често получавам въпроси за това как се грижа за бамбуковата си четка за зъби- поддържам я суха, след измиване подсушавам с кърпа, държа я директно върху тоалетката си, не в чаша, за да не загнива, понеже бамбукът все пак е дърво и трябва да бъде далеч от вода. Също така не натискам, докато мия зъбите си, което запазва косъмчетата. А когато са минали два месеца, я рециклирам така.

До нея стои „пастата“ ми за зъби, която по-скоро трябва да наричам пудра, заради сухата й консистенция. Използвам я вече почти 3 години- състой се от бяла глина (хума), сода за хляб, сол и етерично масло. Рецептата е тук. Като с всяко друго нещо, което правя, така и за пастата потърсих експертно мнение и зъболекарят ми потвърди, че е добра, дори по-добра от конвенционалните, понеже не съдържа консерванти!

Бутилката, която виждате до нея е любимият ми шампоан на QQ Natural-Български и в стъклена бутилка, с хума и лимонова трева, подходящ за тънка коса, склонна към омазняване. Имат и още един с лавандулаподходящ за по-суха и третирана коса. До него държа и балсам-маската ми за коса, отново на QQ Natural, без която косата ми нямаше да се радва на сегашната кадифена мекота.

В шкафчето зад мен държа и някои други полезни неща:Моят сух шампоан, който представлява царевично нишесте, което нанасям в корените, през дните, когато препускам да свърша различни задачи и нямам време за близка среща с душа.

Малко зехтин в стъклено бурканче, използвам го за намазване на краищата, прави ги меки и по-лесни за разресване, колкото по-дълго престои, по-добре, аз заспивам с намазани краища и шапка за баня и се къпя на сутринта, косата става много мека. ВНИМАНИЕ: Не нанасяйте в корените, иначе рискувате омазняване.

Моят скраб за тяло в кутийка от катък, на която съм намерила ново приложение. Какво включва: Остатъци от сутрешното ми кафе, разтопено кокосово масло и захар.  Прави кожата неустоимо мека и гладка и подобрява кръвообращението,също така помага при борбата с целулита. Ако пък не сте фенове на кафето или домашните рецепти, няма проблеми, QQ Natural също имат скраб за тяло в стъклено бурканче.

И стигаме до последното ми попадение в шкафа-моята пемза за пети, която ги поддържа гладки и добре ексфолирани, веднъж в седмицата използвам тези рецепти за домашен пилинг.

А вие какви продукти имате в банята си? Ще се радвам да науча как сте успяли да намалите отпадъците в тази интимна стая?

Бъдете здрави и вдъхновени за добри дела!

Ваша,

Вера


Оставете коментар