ВАЛУТА EN

На училище с Революция : )

от Вера Маркова
 На училище с Революция : )

В понеделник (29ти Януари), заедно с Кийт Кели от Англия Скуул, имахме удоволствието да посетим еко училище „Слънчев лъч“ в град Пловдив.

Децата бяха чудесни, направо възхитителни, припомниха ми още веднъж колко е важна каузата на Революция-именно опазването на околната среда. По идея на Кийт започнахме посещението с малка игра- Царя на Боклука, Кийт облече своите „грозни“ перелина и корона, облепени с пластмасови опаковки от различни продукти, които децата трябваше да посочат. Някои от децата също поискаха да облекат костюма на царя, как да им откаже човек ? Разпитахме ги от какво е всяка опаковка (храна, напитка, лекарство и др.). Така насочихме вниманието им към един основен проблем-опаковането на продукти в пластмасови опаковки.Децата знаеха, че разграждането на пластмасовите опаковки може да отнеме 800 години, но не знаеха какво се случва с опаковките след изхвърлянето им в кошчето, къде отиват те? Проследихме пътя от кошчето за боклук до сметището и оттам до замърсените водни басейни с помощта на филма Замърсен свят (Trashed World)Децата се съгласиха, че нито един плаж не бива да бъде заринат от боклуци и всеки един от нас може да даде своя индивидуален принос за намаляването на отпадъците.

За да помогнем на децата да идентифицират отпадъците в своето ежедневие, ги помолихме да нарисуват карта на домовете им, като посочат в кои стаи се натрупва най-много боклук и от какво идва той (хранителни опаковки, напитки, торбички за пазаруване и др.)


За моя приятна изненада всички деца знаеха какво е компост, как се използва и какъв тип отпадъци могат да се извърлят там, тук отново съм възхитена от работата на училище „Слънчев лъч“, които имат една невероятна градина със засадени дръвчета и компост.

В рисунките на децата преобладаваше кухнята като място с най-много натрупани отпадъци, отново от опаковки на хранителни продукти, както можете да се досетите. На второ място беше банята с отпадъци от продуктите за грижа на тялото и тоалетна хартия.Попитахме децата дали искат да видят някои идеи за полезни продукти, които могат да използват за дълго време без да замърсяват околната среда и всички бяха за! За да направим представянето на продуктите по-лесно и разбираемо за децата, ги разделихме на групи:

  • За училище (термос за чай/вода, кутия с храна, опаковъчно фолио от пчелен восък, вместо пластмасово, метални сламки, вилички и лъжички, както и любимите наши лъжички-крекери за хапване)
  • При пазаруване (торбички от плат, кутии за закупуване на сандвичи/банички, когато са навън, метални сламки, вилички и лъжички, термос, в които могат спокойно да си вземат фреш от портокал)
  • У дома (бамбукова четка за зъби, шампоан в стъклена бутилка или сапун-шампоан, паста за зъби, която могат да приготвят сами или с помощта на мама и татко)

Децата се забавляваха най-много с лъжичките-крекери, металните сламки и опаковъчното фолио от пчелен восък като всички бяха единодушни, че не са виждали подобни неща преди.
И така в игри и закачки, неусетно минаха 40 минути…благодаря ви от сърце, мили деца, че ме заредихте с енергия и оптимизъм за бъдещето на нашата планета Земя.

ПС. Ако искате да посетим и вашето училище, свържете се с мен (Вера) или с Кийт и с удоволствие ще уточним ден и час. Занаятието може да бъде както на Български, така и на Английски език, Кийт е англичанин, а аз имам сертификат за преподаване на Английски език, както и цял един завършен Бакалавър в родината на Кралицата ; )

Бъдете здрави и вдъхновени!

Поздрави,

Вера


Оставете коментар