ВАЛУТА EN

Конвенционални превръзки или такива за многократна употреба? Как да направим правилния избор?

от Вера Маркова
 Конвенционални превръзки или такива за многократна употреба? Как да направим правилния избор?

Писали сме за това колко е важно да изберем природосъобразни продукти във всеки аспект на нашия живот, включително и менструалния ни цикъл. 

В тази статия искаме да ви разкажем повече по темата и да отговорим на въпроса защо да използваме менструални превръзки за многократна употреба?

Искаме да сме обективни, затова ще започнем с позитивите от употребата на конвенционалните превръзки- намират се лесно, продават се в почти всички магазини и са евтини. Но запитвали ли сте се как производителите успяват да поддържат цените толкова ниски? Например, тук в България можете да си купите пакет конвенционални превръзки за 1.20 Евро.

Потребителите печелят или губят от тази ситуация? Получаваме ли евтин продукт с добро качество или жертваме здравето си, поради невежество?

Оставяме вие да си отговорите на този въпрос като ще ви посочим някои факти. Започваме със състава на конвенционалните превръзки. Замисляли ли сте се от какво са направени? Трудно е да се отговори на този въпрос. Представителка на Демократичната партия в САЩ, Каролин Малони предлага закон, който да накара производителите да опишат подробно процеса на изработване на тампони, превръзки и други хигиенни продукти, но предложението й е отхвърлено. 9 пъти (Kounang, 2015).

След дълго проучване по въпроса научихме, че една превръзка за еднократна употреба съдържа толкова пластмаса, колкото е необходима за произвеждането на 4 пластмасови торбички (Eco Femme, 2016). Което означава, че само раграждането на 1 обикновена превръзка отнема 800 години, а средностатистическата жена използва около 17,000 превръзки за целия си живот, така че представете си колко много щети може да нанесе на околната среда една жена, която не е наясно с последиците от изборите си (Collective Evolution, 2016).

Също така, замисляли ли сте се как конвенционалните превръзки поддържат белия си цвят? 

Това може да дойде малко шокиращо, но те не се стерилизират и често се избелват с хлор, който произвежда диоксини (Eco Femme, 2016). Същите тези диосксини могат да доведат до рак, репродуктивни проблеми, заболявания на имунната система и жлезите. Жените са дори по-поддатливи на такъв тип проблеми, поради естеството на вагиналната тъкан (Collective Evolution, 2016).

„Вагиналната тъкан е по-различна от другите тъкани. Покрита е със слизеста мембрана, която е лесно промукаема. Това е директен канал към репродуктивните органи. Трябва много да внимаваме по отношение на това какви продукти избираме (Scranton, Women’s Voices for the Earth 2015 cited by Kounang, 2015).

И това са нещата погледнати само от здравната страна, сега нека погледнем към финансовата. Замисляли ли сте се защо не виждаме никакви реклами на алтернативи на превръзките за еднократна употреба, алтернативи като превръзките от плат, чашките или гъбите. Въпреки че конвенционалните продукти са евтини, тези за многократна употреба са много по-евтини в дългосрочен план (Например превръзките на Eco Femme могат да се използват до 5 години при правилна грижа).

Нека направим няколко бързи калкулации. Средната опаковка от конвенционални превръзки съдържа около 10 превръзки и средностатистическата жена използва по 2 опаковки на месец. Така че, дори и тук в България, която е една от страните с най-нисък стандарт на живот в Европейския Съюз, това струва по 2.40 Евро на месец, което прави 28.80 Евро на година и 144 Евро за 5 години.

Сега, нека сравним тези цени с тези на превръзките за многократна употреба. Разбира се, много е индивидуално това от колко превръзки има нужда една жена, зависи от нейния цикъл и движението й през деня, но за да ви дадем приблизителна идея – нашият Бранд Мениджър Вера използва 3-4 превръзки на цикъл (от тези на Eco Femme- 2 Дневни и 2 Дневни +). Нека видим сметките. Една Дневна превръзка струва 6.96 Евро и една Дневна Превръзка + струва 7.53 Евро, нека съберем тези двете и умножим по 2, това прави 28.98 Евро, общо за 5 години.Така че спестявате 115.02 Евро (това е цена изчислена според ниските цени на конвенционални превръзки в България, в други страни членки на Европейския съюз с по-висок стандарт на живот цените може да достигнат до 4.50 Евро, така че превръзките за многократна употреба ще ви спестят дори още повече пари).

Нека видим това в таблица (Цените са в Евро):

ПревръзкиНа месец:За година:За 5 години:
Конвенционални2.4028.8144
За многократна употреба ( 2 x Дневни превръзки + 2 x Дневни превръзки +)28.9828.9828.98

Има и още по темата. Обсъдихме съставът и финансовата страна, сега нека сравним попивателната способност на конвенционалните превръзки с тази на превръзките за многократна употреба. Eco Femme ви представя цялата информация за техните превръзки за многократна употреба, от колко слоя са направени ( Ежедневните превръзки са с 3, Дневните с 5, Дневните + с 6, а Нощните със 7), така че всяка дама да може да избере според това какъв тип цикъл има и с какви дейности се занимава. Например, Вера предпочита Дневната превръзка +, когато е във фитнеса или кара колело, поради голямата попивателна способност на тази превръзка, която й позволява да се посвети на дейността си без да се притеснява от потенциално протичане. Когато става въпрос за конвенционалните превръзки, човек има много по-малко информация за попивателната им способност, въпреки че са разграфени в различни категории като ежедневни, обикновени и макси, но никой не знае колко точно попива една макси и от какво е направена. И 1 прост въпрос, кое е по-вероятно да попива повече- памучния плат или пластмасата?

А вие ползвали ли сте превръзки за многократна употреба? Ако да, какво мислите за тях?

Материалът е вдъхновен от:

Collective Evoluction, 2016. What all women need to know about pads & tampons. Collective Evolution [online] Available from: http://www.collective-evolution.com/2016/03/15/what-all-women-need-to-know-about-pads-tampons/ [Accessed 7 March 2017]

Eco Femme, 2016. Convenience at what cost? Eco Femme [online] Available from: https://ecofemme.org/convenience-at-what-cost/ [Accessed 7 March 2017]

Eco Femme, 2016. Disposable menstrual products- Convenience at what cost? (part 2) Eco Femme [online] Available from: https://ecofemme.org/convenience-cost-part-2/ [Accessed 7 March 2017]

Kounang, N., 2015. What’s in your pad or tampon? CNN [online] Available from: http://edition.cnn.com/2015/11/13/health/whats-in-your-pad-or-tampon/index.html [Accessed 7 March 2017]


Оставете коментар