ВАЛУТА EN

Как да пазаруваме и да се храним навън без да произвеждаме отпадъци

от Вера Маркова
 Как да пазаруваме и да се храним навън без да произвеждаме отпадъци

Нека си признаем, всички се храним навън от време на време и няма нищо лошо в това, стига да го правим съзнателно. За съжаление, пластмасата е навсякъде, особено, когато става въпрос за пазара на плодове и зеленчуци, улични сергии, Коледни Базари и тн.

Ние се опитваме да сведем употребата на пластмасата до минимум без да се лишаваме от пазаруването от любимите ни малки пазарчета, затова споделяме с вас някой хитринки, които прилагаме:

  1. Носете си платнена торбичка с вас, даже няколко и ако смятате да си купите повече неща- вземете си раничка, много е удобна за носене и ви спестява неудобството от това да държите няколко торбички едновременно.
  2. Носете си ваши метални прибори за хранене- лъжичка, виличка, ножче, сламка, малка кутийка и чашка и се насладете на чаша греяно вино или сладолед без угризения за природата!
  3. Ако искате да си купите нещо, което попринцип се продава в пластмасова тарелка като ягоди, не се притеснявайте, няма нужда да спрете да консумирате ягоди, просто попитайте продавача дали ще използва тарелката, ако му я оставите и вземете ягодите във ваша кутийка.
  4. Kогато става въпрос за закупуването на яйца, има няколко неща, които можете да направите. Ако вече са опаковани, можете да попитате продавача дали ще използва опаковката им, ако вие ги вземете във ваша кутия. Установете лична връзка с него, попитайте го дали взема яйцата от ферма или самият той отглежда кокошките. И в двата случая можете да го попитате дали е съгласен да му оставите ваша кутия за бъдещи покупки, където може да оставя яйцата предназначени за вас, вместо да ги опакова всеки път.
  5. Ако видите 1 банан или друг плод/зеленчук, който е отделен от връзката, вземете го, дайте положителен пример срещу изхвърлянето на храна.
  6. Ако си купувате нещо в стъклена бутилка/буркан, върнете съда след употреба. Ако пък продавачът няма нужда от него, рециклирайте го или го превърнете в друг полезен за вас предмет, ваза, моливник и тн, бъдете креативни, позволете си лукса да мислите различно!
  7. Помислете за закупуването на барчета сапун от местни производители, които не ги опаковат в пластмаса (като нашата любима марка QQ Natural), вместо течен сапун в пластмасови бутилки.
  8. Говорете си с хората, които продават чай, подправки, сушени плодове и ядки. Ако тези продукти са тяхно лично производство, можете да им предложите да купите по-голямо количество насипно, без опаковка, така дори могат да ви направят отстъпка, понеже кой търговец не обича клиентите, които купуват големи количества и му спестяват разходи за опаковки ; )

Това е от нас засега, кратко и сладко, но написано с много любов. Споделете с нас и вашите хитринки, за да можем да се обогатяваме взаимно


Оставете коментар