Currency EN

Как да не произвеждаме отпадъци, когато използваме козметични и здравни продукти

от Вера Маркова
 Как да не произвеждаме отпадъци, когато използваме козметични и здравни продукти

Като повечето дами ние също обичаме да се глезим с гримове, кремове за тяло и др. Но за съжаление поддържането на етичен живот без отпадъци не винаги върви ръка за ръка с козметичната индустрия. Въпреки това разглеждаме темата от близо от доста време и ето някои съвети и препоръки за това как да създадем мост между двете:

Правете си козметиката, която използвате.

Най-добрия съвет, който сме получавали. Когато се запознахме с нашата приятелка г-ца Корали Габриел (Coralie Gabriel), се почувствахме така сякаш молитвите ни са били чути. Като последовател на живота без отпадъци, тя беше много мила да ни сподели нейните рецепти за паста за зъби, балсам за устни и дезодорант. Естествено, изпробвахме ги веднага и можем да ви кажем, че са страхотни. Някои от плюсовете им са, че знаете точно какви съставки съдържат, имате удоволствието да ги направите сами и това да спестите на природата хилядите контейнери, етикети и тн., което е безценно.

Ето и една лесна рецепта за паста за зъби:

1 супена лъжица сода бикарбонат

4 супени лъжици бяла или зелена глина/аюрведична пудра нийм или пепел (да, пепел, точно така)

2 капки ментовo етерично масло (или каквато друго ви харесва, защото тази добавка е само с ароматна цел)

3 зрънца карамфил (счукайте ги внимателно)

1/2 чаена лъжичка сол

Смесете ги и това е. Лесно, нали? Можете да си направите колкото си искате и когато ви трябва. Само дръжте пастата за зъби в затворен съд, ние препоръчваме буркан и не позволявайте допир с вода. Когато си миете зъбите сложете първо малко паста на четката и след това намокрете четката с вода.

Балсам за устни

1 супена лъжица бадемово масло

1 супена лъжица пчелен восък (Разтопете го на водна баня и разбърквайте с бързи движения, измиите използваните съдове веднага, понеже след като изсъхне се втвърдява и измиването става трудно)

1/2 чаена лъжичка мед

3 капки етерично масло (можете да изберете всякакъв аромат, който ви допада)

Смесете, задръжте в хладилника за 2-4 часа и това е.

Дезодорант (200 мл)

100г кокосово масло

60г сода бикарбонат

40г царевично нишесте

20 капки етерично масло (отново каквото харесвате най-много)

10г пчелен восък (отново следвайте стъпките за работа с него изброени по-горе)

Смесете съставки и дръжте в хладилник за 2-4 часа и това е.

Обожаваме тези рецепти, понеже са лесни, еко-съобразни и полезни за здравето, а и не съдържат никакви химикали.

2. Ако сте много заети и нямате време да си правите козметика сами, без паника, винаги има решение. Има някои природосъобразни марки като QQ Natural, Zao, Kjar Weis и др., които са отдадени на движението за живот без отпадъци и предлагат много еко решения като това да си вземете сапун без опаковки, опаковане в рециклирана хартия, стъкло и дори закупуване само на продуктите, без опаковки.

3. Ето още един съвет от нас. Проучвайте компаниите, от които пазарувате, каква идеология имат, грижа ли ги е за околната среда, тестват ли върху животни, плащат ли данъци и справедливи заплати на служителите си, използват ли природни съставки и др.

4. Сега е време да споменем и здравния сектор, по-точно менструалните продукти. Всички жени, които имат менструация ги използват. Точка. Но как да превърнем тази нужда в нещо вдъхновяващо, нещо, което почита менструацията и дава увереност на жените да предложат природосъобразни решения?Eco Femme има отговор на този въпрос. Това, което тези дами правят, е възхитително. Измислят превръзки, които са еко-съобразни и осигуряват добър и сигурен доход на дамите, които ги изработват в Тамил Наду, Южна Индия. Разбира се, има още много други компании, които произвеждат превръзки от плат като Lunapads, Sckoon, Heart Felt и др, но това което обичаме за Eco Femme e, че те също образоват деца в Индия за стойността и значимостта на превръзките за многократна употреба и им даряват безплатни превръзки чрез програмата Превръзка за превръзка (Pad for Pad)

За дамите, които предпочитат тампони, можем да ви предложим друго решение, менструална чашка. Компании като OrganiCup, Diva Cup, Lunette, Yuuki произвеждат менструални чашки, които може да използвате до 12 часа. След това само изпразвате, изплаквате и поставяте чашката отново.

Това е всичко за сега от нас, а вие какви трикове прилагате, за да намалите отпадъците си от козметични и здравни продукти?


Оставете коментар