ВАЛУТА EN

Как да живеем по-природосъобразно в града? Гайд за заети хора : Част 2

 Как да живеем по-природосъобразно в града? Гайд за заети хора : Част 2

Здравейте, прекрасни!

Ето и втората част на нашия гайд за заети хора, в която ще се фокусираме върху дрехите, които избираме и какво да правим с такива, които вече не можем да носим по една или друга причина. По план статията трябваше да обединява природосъобразни идеи за стил и козметика, но събрахме много матерал, затова тази статия ще бъде фокусирана изцяло върху идеи за нашия гардероб, а в следващата, ще наблегнем на козметиката : )

И така,

Как да избираме красиви и природосъобразни дрехи?

Преди да се насочите към ново пазаруване, горещо препоръчваме да огледате хубаво дрехите и аксесоарите в дома си. Понякога това, от което се нуждаем е точно пред очите ни, но има нужда от леко освежаване. Какво имаме предвид? Загубили сте няколко сантиметра от талията или сте добавили допълнителни и дрехите, с които разполагате не могат да ви покажат в цялата ви прелест? Няма място за паника. Занесете ги на някоя сръчна шивачка и ще се изненадате колко лесно може да коригира дрехите ви.

В началото на лятото това се случи и на нашата основателка Вера, която отслабна с 10 кг в рамките на година и реши, че трябва да „ремонтира“ дрехите си. След няколко срещи с любимата шивачка, ситуацията беше овладяна : )

Имате дрехи, които не харесвате по начало?

И за тях можем да ви дадем съвет. Отново използваме пример с Вера, понеже всеки ден ни залива с информация :D

Та, Вера беше шаферка преди 2 години и трябваше да закупи специфичен модел рокля за сватбата на приятелка. След събитието роклята беше грижливо прибрана в гардероба и ... забравена. До това лято, когато Вера реши да я занесе за „ремонт“ и помоли любимата шивачка да я разкрои и от плата да ушие пола с висока талия и бюстие. Проектът все още продължава, ще ви държим в течение за резултата, ако ви е интересно : )

Ако сте скъсали или изцапали някоя дреха и петното ѝ е толкова упорито, че дори и нашия Марсилски сапун не може да го изпере, тогава ви съветваме да зашиете готина бродерия върху мястото или да залепите мъниста.

Направете от дефекта-ефект ; )Ако пък това преживяване отключи креативността във вас, с удоволствие ви предлагаме и нашата работилничка за изработка на възглавнички за път с мотиви на български шевици.

Имате бели дрехи, които са ви омръзнали?

Оцветете ги с натурални бои – цвекло, обелки от авокадо, куркума и други. Ако се притеснявате, че нещо може да се обърка в процеса, винаги можете да се присъедините към една от нашите работилнички за това или още по-добре, да ви помогнем да организирате такава за вашите приятели или колеги.


Снимка: Heather Schrock

Имате захабени дрехи?

Без паника, няма нужда да ги изхвърляте. Ако са чисти и меки, можете да използвате плата за ушиване на тампончета за почистване на грим или торби за пазаруване. Има много видеа с инструкции как можете да си ушиете такива предмети сами или ако не се чувствате уверени, винаги можем да помогнем с организирането на работилничка : )

Друга опция е да използвате плата за направата на нашумелите напоследък скрънчита (ластици от плат) или ако платът е памучен, да си направите от него восъчни кърпи, рецепта за това може да откриете тук.

Ако пък платът е много захабен, можете да го разплетете и превърнете в прежда, която после да използвате за направата на панерче (и такава работилничка имаме в портфолиото, разбира се).

Ако разполагате със захабени дънки, можете да си направите от тях модерна чанта или раница.

Снимка: Lila Indy Upcycling


Ако пък имате неизползваеми копчета, шивашки метри и други, превърнете ги в обеци, като тези красоти на любимите ни Lila Indy Upcycling.

Снимка: Lila Indy Upcycling 

И ако нещо не ви хареса дори и след освежаването му или ако не ви е до ремонт на дрехи в момента, винаги, разбира се, можете да ги подарите на приятел/ка или да ги дарите на човек в нужда. Избягвайте да ги предавате за „рециклиране“, понеже според данни на EPA (Environmental Protection Agency USA) от 2017 година, само 15% от дрехите предадени за рециклиране в световен мащаб всъщност биват рециклирани.Това се дължи на факта, че дрехите ни, също като много други продукти всъщност са изработени от няколко различни вида материали, например за чифт дънки се използва памучен плат смесен с еластан, метален цип и копчета и често полиестер за шевовете отстрани. За да можем да рециклираме една дреха, всеки нейн компонент трябва да бъде отделен, което е трудоемък и не финансово изгоден процес, съответно, само малка част от компаниите по света го практикуват.

Рециклирането отново не е добра опция, но какво остава за надциклирането (upcycling)?

Препоръчваме го, с две ръце. Освен гореописаните идеи за ремонт на дрехи, тук ще ви напишем и още няколко идеи за други предмети от дома, които можете да „надциклирате“.

Ако имате стари пластмасови торбички и не знаете какво да правите с тях, превърнете ги в бижута. Клубът за екология и устойчиво развитие към СУ "Св. Климент Охридски" – Uneco имаха кампания за събиране на чисти пластмасови торбички преди време заедно с няколко творци като Pletko, Dame Bijou и Баба Мравка и от тях създадоха красиви обеци, панерчета и чанти.

Снимка: Uneco Eco Club


Снимка: Uneco Eco Club


Ако пък имате събрани стъклени буркани, може да ги освежите с гравюра. Един бонус – вечна е, затова помислете добре какво искате да бъде гравирано върху вашия буркан : )


Снимка: Personalized Engraved Gifts


Ако ви се намират стари стъклени бутилки, можете да ги освежите с боички и превърнете в красиви вази, същото се отнася и за стари електрически крушки, тях може да превърнете в коледни играчки.Снимка: Ателие Трион


Ако пък често купувате кафе и имате събрани метални кутии, можете спокойно да ги използвате за моливници – здрави и красиви са. 


Какви са вашите хитринки за надциклиране и ремонти на дрехи/аксесоари? Ще се радваме да разберем, споделете ни с коментар.


Това беше всичко от нас засега, прекрасни, очаквайте част 3 от поредицата съвсем скоро.

Искрено ваши,

Green Revolucia


Източници:

https://www.epa.gov/facts-and-figures-about-materials-waste-and-recycling/textiles-material-specific-data

https://www.bbc.com/future/article/20200710-why-clothes-are-so-hard-to-recycleОставете коментар