ВАЛУТА EN

Как да живеем по-природосъобразно в града? Гайд за заети хора : Част 1

от Рада Бонева
 Как да живеем по-природосъобразно в града? Гайд за заети хора : Част 1

Оживен булевард. Симфония от клаксони, пищене на светофари, тракане на стар трамвай, ругатни, детски плач, жужене от разговори по телефона. Звучи като позната картина, нали? Към това добавяме и няколко вечно бързащи за някъде хора, които досущ като в някой филм, тичат по задачи с папки, раници, кафе и телефони.

Можем ли да намерим хармония с природатa в тази градска джунгла? Да забавим малко темпото и да се върнем към простичките навици, без оправдания като “нямам време”, “някой друг път” и така нататък.

Ще отговорим на този въпрос в три последователни статии с фокус върху храната, козметиката и транспорта.

Започваме с храната.

Можем ли да отглеждаме храна в града? 

ДА! Ако нямате междублокова градинка и пътувате често, може да си засадите свежи билки или микро растения в офиса. Когато сте в командировка, може да помолите някой от колегите ви за помощ с поливането и току-виж сте го „заразили“ с идеята и той/тя да опита да си отгледа растение в офиса. 

Ако се чудите за това с кое растение да започнете, може да опитате с розмарин, магданоз,босилек, мента, които изискват минимални грижи и виреят добре в затворени пространства.

Освен че придават особен уют във всяко помощение, зелените растения значително подобряват качеството на въздуха в помощението и ни помагат да бъдем по-концентрирани и продуктивни, споделят в своето проучване от 2010 година норвежките учени Raanaas, R.K., Patil, G.G и Hartig, T. Те обяснават въздействието на растенията върху нас с това, че заради присъствието им в близост до нас се чувстваме естествено свързани с природата дори в бизнес среда. За това усещане допринася и фактът, че зелените растения намаляват наличието на токсини като формалдехид и ацетон във въздуха, които дишаме. Освен това отглеждането на растения ни прави по-отговорни и отворени към диалог за опазването на околната среда и устойчивото управление на ресурсите, които са качества полезни за всеки служител.

Чувството да хапнете салата с пресен босилек, който сами сте отгледали е коренно различно от това да хапнете салата от заведение или с продукти от магазин. 

 


Ако работите в международна компания, един начин да направите отглеждането на растения в офиса още по-интересно, е като го съчетаете с кулинарни седмици, например седмица на българската кухня, на италианската, мексиканската, японската и други като през тези седмици може да избирате един ден, в които заедно с колегите да приготвите храна по традиционни за избраната кухня рецепти с отгледаните растения. Ако имате нужда от помощ за организирането на кулинарна работилница с Нулев Отпадък, винаги можете да се свържете с нас : )Ако обичате да се наслаждавате на красиви гледки в обедната почивка  и имате пространство около сградата, може да организирате сесия по засаждане на растения с колегите. Това действие не само ще ви сближи като екип, но и ще има дълготраен ефект върху превръщането на офис пространството в по-природосъобразно и чисто място. Ако имате градинка, която отдавна не е била поддържана и се е замърсила с цигарени фасове, опаковки от храна и напитки и какво ли още не, сега е чудесен момент да се включите в предизвикателството ни #чистолято в Instagram. Запретнете ръкави, съберете отпадъци, направете си снимка с тях и я качете в Instagram с #чистолято, тагнете @radah.b и можете да спечелите чудни природосъобразни награди от нас, Libyana Lave, Eco Switch, Tierra Verde, Valdera Life и Дизайница. 


Ако пък имате доброто желание да си засадите растения в офиса, да организирате почистване на замърсен участък или да облагородите пространството около офиса, но не знаете от къде да започнете, винаги може да се свържете с нас. С радост ще ви организираме един запомнящ се тиймбилдинг : ) 

За по-смелите с по-голямо пространство около офиса, можем да добавим и компостер към градинката ви и да организираме лекция за употребата и ползите му. Компостирането не само ще намали хранителните ви отпадъци, но и ще осигури „храна“ и почва за засаждане на нови растения. Тук оставяме и линк към карта със споделените компостери в България.

А ако все пак отглеждането на растения не е вашето нещо?

Ако често хапвате от заведения, ви препоръчваме да държите по една кутия за храна за многократна употреба заедно с чаша и прибори в офиса. Така винаги ще ви бъдат под ръка, а ако се притеснявате да попитате дали някое място може да ви сервира храна или напитки във ваш съд, може да проверите картата на СИПИ.еу,която ще ви покаже всички места, които предлагат тази услуга. И да, знаем, че ситуцията в момента е деликатна, но се надяваме, че и това ще мине и скоро ще можем да пазаруваме с по-малко отпадък отново.
Съветваме ви и да наблегнете на меню със сезонни плодове, зеленчуци и подправки. Можете да намерите информация за това кои са те всеки сезон от сайта Veganzona.bg

Препоръчваме това защото пазаруването на местни благинки помага на земеделците в страната, спестява въглеродни емисии и ненужни пластмасови опаковки, в които често пристигат вносните от чужбина плодове и зеленчуци.


И разбира се, всички сме хора, понякога ни се преяждат храни, които не са в сезон. Но и този проблем има решение – замразяването на вкусотии като ягоди, малини, боровинки, за да имате от тях дори и когато паднат температурите.

Друг трик за запазването на храната свежа, е използването на восъчни кърпи. Можете да си направите такива сами по две рецепти - рецепта 1 и рецепта 2. А ако предпочитате груповите занимания с удоволствие можем да организираме работилничка за изработка на восъчни кърпи за вас и вашите колеги и приятели. 


 Това беше всичко от нас засега, прекрасни, очаквайте Част 2 от поредицата съвсем скоро!

П.П. Ще се радваме да разберем какво мислите за препоръчаните дейности, затова не се колебайте да ни споделите с коментар ; )


Оставете коментар