kakvo se sluchva s bokluka

Какво се случва с боклука? Подробности от „кухнята“ на Екопак

6 comments

 • Гергана Димитрова () Reply ·

  Събирам разделно отпадъците на семейството си, защото смятам, че така е редно. Не ми тежи и не отнема време. Всичко е въпрос на навик.
  Живея в къща и нямам проблем с хранителните и растителните отпадъци (обелки от различни зеленчуци и плодове, черупки от яйца и подобни), защото имам контейнер за компост в които ги изхвърлям, където те се превръщат в тор и могат да се използват за градината.
  В населеното място в което живея с. Войнеговци, район Нови Искър, да скоро нямаше контейнер за пластмасови, метални и хартиени отпадъци, и се налагаше да ги карам до контейнер близо до работното ми място. За радост вече има.
  Много е погрешно мнението, че за да събираш разделно ти трябва място за съхранение на отпадъците, че това изисква излишни усилия и време. Просто трябва желание, нищо повече!

  • Revolucia () Reply ·

   Напълно си права, мила Гери, поздравления за ентусиазма и грижата за околната среда 🙂

 • Мариана Костадинова () Reply ·

  Много полезен ми беше този обзор по темата – точно и ясно как стоят нещата на практика. Бих попитала за контейнерите за хранителни отпадъци (ако ползваме такива в къщи) – би ли имало начин да бъдат извозвани в определен ден от седмицата, на съответните адреси, така че хората да са подготвени и да ги изнесат? Докато живях в Канада нещата стояха по този начин – хранителните отпадъдъци, както и другите се извозват всеки понеделник. При това там разделно не се събират пластмаса, хартия и стъкло, а заедно – явно в заводите за преработка става механичното им сепариране, с роботи. При нас, може би, този подход би започнал да се прилага с подобрение на автоматизацията, едно поне 10 години.

  • Revolucia () Reply ·

   Марианка, това е чудесна идея за събирането на храната разделно директно от домакинствата, пиши на Общината и сподели после какво са отговорили 🙂

 • Даниела () Reply ·

  От всичко, най-важно е да разделяме пластмасата, тя е най-опасна и токсична. Само нея да се научи българинът да отделя пак ще бъде невероятно полезно! В Япония даже отделно разделят пласмасата на под видове. Като тази, която е най-токсична (ние тук от нея пием мин. вода, ще я познаете като на етикета на бутилката видите три стрелки триъгълник, изобразяващ кръговрат/рециклиране, но в средата има цифрата 1). Та … в Япония точно тази най-токсична пластмаса я преработват на малки кубчета, павета, и поради тяхната негодност да бъдат употребени за каквото и да било в бита са измислили да ги влагат в основите на небостъргачите, дълбоко под земята и възможно най-далеч от хората. А ние пием всеки ден от тези бутилки, които на всичкото отгоре се пълнят с гореща мин. вода …

  • Revolucia () Reply ·

   Напълно си права, Дани! Благодарим за прекрасния пример от Япония, дано достигне и до нас тук в България <3

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *