ВАЛУТА EN

Имаш нужда от еко сламка, повярвай ни!

от Вера Маркова
 Имаш нужда от еко сламка, повярвай ни!

В тази статия искаме да обърнем внимание на един продукт, който всички използваме често-сламката.

Къса или дълга, направена от пластмаса, стъкло, стомана или бамбук, съществуват различни видове сламки. Как да изберем подходящата за нас и за начина ни на живот?

Нека отговорим на този въпрос като разгледаме положителните и отрицателните страни на различните видове сламки.

Започваме с пластмасовите.


Предимства: Евтини. В България можете да закупите пакет от 1,000 на цената от 4лв или 2 евро. Леки и удобни за носене, но замисляли ли сте се на чия сметка излиза това удоволствие? На тази на нашата планета.

Недостатъци: Тук листът ще бъде по-дълъг. Направени от полипропилен, оцветители, пластификатори, антиоксиданти, филтри за ултравиолетова светлина и инертни филтри, тези сламки са изключително вредни за околната среда и за потребителите. Чудите се защо? Ами, нека проверим някои факти. Една от съставките на пластмасовите сламки е Бисфенол А (BPA). Това е вреден химикал, който имитира дейността на хормоните, най-вече на естрогена и може да доведе до редица репродуктивни проблеми и заболявания като диабет, затлъстяване и сърдечно-съдови. За бременни жени, намаляването на използването на продукти съдържащи Бисфенол А (BPA) e строго препоръчително.

Също така, употребата на сламки само в Америка е 500 милиона на ден (средно по 1.6 на човек според Eco Cycle 2016).Полипропиленът е пластмаса с различни функции, но сламките са прекалено малки и трудно се отсяват, когато боклукът се събира, за да бъде рециклиран. В световен мащаб между 22 и 43% процента от пластмасата е изхвърлена на сметища, където е оставена да изгние без никаква употреба, хабяйки ценно пространство (Gourmelon 2015). Ако пластмасата бъде изгорена, изпуска вредни вещества като диоксини и фурани (които възпрепятстват дейността на хормоните и се натрупват във водата, почвата и нашите тела) и стиролът, който уврежда нервната система, затова изгарянето на изхвърлена пластмаса също не е добра опция (Umbra 2016).

Как да разрешим този проблем тогава? Отдъхнете си, няма да се налага да спрете да консумирате любимото си смути или шейк. В дух на страстта ни за Живот без отпадъци (Zero Waste), искаме да ви предложим да разгледате някой природосъобразни алтернативи на пластмасовите сламки.

Като металните сламки. 

Предимства: Доживотна гаранция. Неръждаемата стомана не се поддава на корозия, което я прави идеалният материал за домашни потреби. Лесни за почистване, металните сламки могат да бъдат измивани, както в миялна машина, така и на ръка. Ако ги поръчате от тук всяка опаковка пристига със специална четка за почистване, което ги прави изключително лесни за измиване на ръка. Mеталните сламки също така поддържат температурата на напитката ви, без да взаимодействат с нея. За разлика от пластмасовите сламки, те не изпускат Бисфенол А и не съдържат вредни химикали, така че можете да ги използвате колкото искате без рискове за вашето здраве. Те са също така и много издръжливи, можете да ги вземете навсякъде без да се притеснявате, че можете да ги счупите.

Недостатъци: Само един- цената, по-скъпи са от пластмасовите.

Сега нека ви запознаем и с още една природосъобразна алтернатива на пластмасовите сламки.

Сламки от стъкло.


Предимства: Издържат на ниски и високи температури, не взаимодействат с напитката ви и няма да развалят вкуса й. Можете да ги рециклирате, ако се повредят, като повечето продукти направени от стъкло, сламките не правят изключение.

Недостатъци: Не са удобни за пътувания, понеже все пак може да се счупят и отново, по-скъпи са от пластмасовите сламки.

Бамбукови сламки.

Предимства: Тези красавици създават земно усещане заради цветът им и са идеални за летни партита. 100% натурални и биоразградими.

Недостатъци: Пропускливи са, което ги прави по-малко надеждни от металните или стъклените и отново, по-скъпи са от пластмасовите.

Ние направихме нашия избор. А вие? Пишете ни коя сламка предпочитате и защо :))

Статията беше вдъхновена от:

Gourmelon, G., 2015. Plastic Straws: A Life Cycle. Worldwatch Institute [online] Available from: http://blogs.worldwatch.org/plastic-straws-a-life-cycle/ [Accessed 12/03/2017]

Eco Cycle, 2016. Be Straw Free Campaign: Frequently Asked Questions. Eco Cycle [online] Available from: http://www.ecocycle.org/bestrawfree/faqs [Accessed 12/03/2017]

Umbra, 2016. What’s worse, burning plastic or sending it to a landfill?


Оставете коментар