ВАЛУТА EN

За природосъобразните бизнеси в България. Подай ръка

от Вера Маркова
 За природосъобразните бизнеси в България. Подай ръка

Защо да си говорим за природосъобразните бизнеси в България?

Начина на живот без отпадъци е не само мое хоби, но и житейска философия. Именно затова пиша и тази статия, за да ви разкажа за няколко български бизнеса, на които се възхищавам:

Първият. Aakasha

Aakasha –  Българска марка пионер за природосъобразна мода. През месец Юни имах мисия да открия местна марка за дрехи, която предлага такива от #zerowaste материи. След дълго търсене попаднах на Aakasha и бях очарована.

Първият потник, който си поръчах беше от органичен памук. Красив, елегантен и природосъобразен. Знаете ли, че органичният памук не се обработва с пестициди, инсектициди и ГМО, съответно отглеждането му не представлява риск за фермерите, за разлика от конвенционалният памук, чието отглеждане използва 25% от всички инсектициди по света и 10% от пестицидите (Dietz 2013). И да, въпреки че и двата вида памук (органичен и конвенционален) са биоразградими, важно е да правим и хуманни избори, като това да предпочетем здравето на хората, които отглеждат памука за нашите дрехи пред ниската цена на конвенционалния такъв.Също така, органичният памук използва 71% по-малко вода от конвенционалният (About Organic Cotton 2018). Така че, носете готини #zerowaste дрехи, пийте вода и се чувствайте като супергерой, който застава зад своите каузи : )

А тук съм съчетала потника от органичен памук с панталон от магазин за дрехи втора употреба…на цената от 5 лв : ) Красивото не винаги върви ръка за ръка със скъпото, а пазаруването на дрехи втора употреба е чудесен начин да благодарим на природата за всеки красив ден прекаран в нея и за всяко дърво, чистещо въздуха, който дишаме.Носенето на дрехи втора употреба е един начин за това, другият е популярното на запад #upcycling, познато като правенето на „от нищо-нещо“ у нас. В тази връзка е подходящо да ви представя и…

Вторият природосъобразен бизнес. Плетчица

Плетчица – Сигурно доста от вас са се чудили какво да правят със стари дрехи. Любими такива, но вече доста износени, ами…Плетчица е решението за вас. Техният слънчев екип събира тениски, от които плете възглавнички. Тази ми я изпратиха с картичка, обясняваща, че пазарувайки рециклиран текстил, съм спестила:

  • 32 400 литра вода
  • 1.8 кг химикали
  • 2.25 кг въглероден диоксид

Дори и картичката беше изработена от 100% рециклирана хартия…Влюбих се : )Така като си говорим за неща от рециклирана хартия…Нека ви разкажа и за…

Третият природосъобразен бизнес. Zona Urbana

Zona Urbana – Техният страхотен екип изработва портмонета и чанти от рециклирани вестници, пакети от кафе, кутии от сок/мляко, торби от прах за пране, пакети от кучешки храни, гуми на коли, дънки. Имат 3 физически магазина в София и продължават да радват клиентите с нов и авангарден дизайн : )Да, по-скъпи са от конвенционалните портмонета и чанти, но замислете се…колко труд е нужен, за да се съберат необходимите материали за изработване, да се почистят и преведат в прилежен вид, за да станат част от вашето ново портмоне/чанта…

Именно : ) Затова нека не просто казваме:“Уау, какви неща има“, а да покрепяме такива бизнеси с 2 ръце и съвсем естествено с увеличаване на потреблението и цените ще спаднат.

Сценарий 2 е по-тъжен…казваме само уау, но не подкрепяме финансово и след време бизнесът изчезва…чували сме не малко такива истории. Изборът е ваш.

Замислете се.

Усмивки,

Вера


Оставете коментар