ВАЛУТА EN

За подаръците и отпадъците. Как да изберем природосъобразен и красив подарък?

от Рада Бонева
 За подаръците и отпадъците. Как да изберем природосъобразен и красив подарък?

Свети Валентин наближава, а с него и призивите за подаръци на любимите хора…Всеки подарък е повод за радост, нали?

За нас, може би, но как стой този въпрос спрямо опазването на околната среда? Съществуват ли подаръци, които не генерират отпадъци? Как да зарадваме близките си хора без да вредим на околната среда?

За отговорите на тези въпроси и още много, прочети статията до край ; )

Вече си говорихме за проблема със замърсяването и как да говорим с близките си за това, както и за разхищението на храна и как да я запазим по-свежа за по-дълго време.

Замислял/а ли си се обаче какъв отпадък образуваме около коледните , новогодишните и всъщност всички други празници? Kакто на трапезата,така и при украсата и подаръците…Университета Станфорд ни “приземяват”, като споделят, че ако всяко (американско) семейство използва дори само 50-на см. от опаковъчна панделка, ще се получат 61, 155 км., с които можем да завържем възел около планетата. Количеството хартия, което американецът би спестил, ако преизползва материали, би покрило 45 000 футболни игрища. А ако изпрати една картичка по-малко, това би спестило 39 куб.м.  хартия.

За 7,5+ млрд. души по света, доста голям брой от тях честват Рождество. Колко % от тях са семейства с деца? – Много. А всяко дете получава средно 16 подаръка. Мама, тате, баба, дядо, колегите, братовчедите, приятелите… И се започва едно редене на хартия-панделка-картичка-хартия-панделка-картичка. И етикетче с името тук-там. Празниците на уют и изобилие обаче показват, че по това време произвеждаме 30% повече отпадък от всеки друг ден!Как можеш да познаеш дали опаковъчната ти хартия се рециклира?

Това, че в словосъчетанието стои думичката “хартия”, не винаги означава, че е предназначена за жълтия/синия контейнер. Ако хартията е бляскава, има брокат (който е на практика пластмаса), това значи, че НЕ се рециклира. Обикновено тези хартии са силно оцветени (боядисани), ламинирани са, някои са прекалено тънки, а и често съдържат релефни елементи, блестящи фигурки и други нерецклируеми и комплексни неща. Същото важи и за подобните панделки и поздравителни картички. Само в Щатите това са 4 млн. тона следколеден отпадък… годишно!

КАКВО МОЖЕШ ДА НАПРАВИШ ?

 • Излишно е да споменаваме да подкрепяш регулярно родните творци и компании и техните (често малки) локални бизнеси : )
 • Изпрати електронна картичка на близките си. Всичко вече е на един клик разстояние, а така може да добавиш семейна снимка, или някоя любима песен.
 • Знаеше ли, че хартията може да се рециклира от 5 до 7 пъти? Всеки тон рециклирана хартия спасява 13 дървета. Не ти трябва повод, за да изпратиш картичка от рециклирана хартия със семена, виж тази например.  Получателят може след като си прочете пожеланието да я засади и да се радва на диви цветя в саксия или в градината – така добавената стойност е двойна.

 • Опаковай няколко подаръка наведнъж, а не всеки поотделно.
 • Опаковай подаръците си с:
  а.) крафт хартия – почти като онази, която едно време беше навсякъде в супермаркетите и бакалиите; Можеш да я откриеш в кварталните книжарници.
  б.) пътна карта, вестник или рекламна брошура – чудесен начин да преизползваш нещо, което вече е загубило функционалността си. По-често обаче се налага да използваш 2-3 листа, защото се късат по-лесно.
  Подсказка: може да изрежеш буквички от брошури и списания, за да обозначиш за кого е подаръкът.;

Подсказка: Тук може да включиш и някоя рисунка на детето вкъщи : )ВИЖ НЯКОЛКО ИДЕИ ТУК и още:

в.) плетена кошница или метална кутия, която получателят може да използва след това дълго време за съхранение на дребни неща;

г.) парче плат/шал/памучна или ленена кърпа – японската техника фурошики става все по-любима на любителите на природосъобразния начин на живот, които не искат да пренебрегват естетиката за сметката на другото. Последвай #furoshiki за туториъли и вдъхновение! ; • Последната техника ще ти спести и материали за завръзване. Пластмасовото тиксо НЕ се рециклира, затова го избягвай максимално – можеш да използваш хартиено тиксо, да зашиеш някой участък с игла и конец, да си направиш домашно лепило от брашно и вода, или просто да се довериш на натурален канап.
 • Планирай менюто за празничната трапеза отрано. Дояждай останалата храна или я дари на човек в нужда. Още идеи за съхранение на храна прочети тук.
 • Случвало ли ти се е да получиш за подарък дреха, която ти е малка или голяма, или пък изобщо не ти харесва и искаш да върнеш? Знай, че като гражданин на ЕС имаш определени права при онлайн пазаруването и не е нужно да си премълчаваш някои неща.
  Ако стоката е повредена или се повреди – В рамките на първите 2 години, продавачът трябва да поправи, подмени, намали продажната цена или да ти възстанови сумата, ако продуктът е дефектен или не функционира по начина, по който е бил рекламиран.
  Не ти е нужна определена причина, за да върнеш дадена стока. Имаш право да я върнеш на продавача до 14 дни след покупката. (Това обаче не важи за храна, софтуери или персонализирани стоки).

КАКВО ДА ВЗЕМЕШ ПОД ВНИМАНИЕ? • Имай едно наум при избора на играчки за дете. Повечето от тях освен изцяло пластмасови, са и боядисани с токсични химикали, които могат да попаднат в детското тяло. Това може да доведе в забавяне на развитието и запомнянето. Можеш да се досетиш и че подобни синтетични съставки не са първи приятели и на природата, почвата и водите, където най-малко очакваме да завършат. За детските играчки залагай на такива, направени от дърво, метал, и които не изискват допълнителни батерии.
 • Бъди внимателен/на и при избора на козметика. Повечето подаръчни комплекти не впечатляват със състав, който често остава пренебрегнат за сметка на цената и красивата празнична опаковка. Често ще срещнеш и миниатюрни travel kit-ове, които обаче припознаваме като ненужна инвестиция. Избягвай конвенционалните ексфолианти за тяло, съдържащи микропластмасови частички. Оглеждай се и за съставки върху етикета и бягай далеч от тези : широкоразпространениете парабени; химикали парфюми; DEA (diethanolamine) и производните, които създават пяна и кремообразност; DBP в лаковете за нокти и други.

Изборът на натурална козметика не е просто “хипстърия”, а инвестиция и в красотата, и в здравето! Някои от – за съжаление – често срещаните в масовите козметични продукти съставки биха могли да причинят рак на гърдата, стареене на кожата, астма, различни алергии, кожни и очни раздразнения (някои системни) и други.

Какво препоръчваме?

Лесно е да ти кажем да разгледаш асортимента ни. Трудно е да ти кажем какво е подходящо за половинката ти, но определено можем да ти дадем някои идеи, които си остават в сила не само за Св. Валентин, Коледа, рожден ден, или някой от хилядите предстоящи именни дни. (Наздраве,Валентин, Теодора, Цветелина!)

 • HANDMADE IS ALWAYS BETTER. Всяко нещо, излязло от ръцете ти, е ценно. Независимо дали се имаш за сръчен или не. Добавената стойност се утроява, когато отделиш от времето си, и вложиш енергия и вдъхновение, за да приготвиш нещо сам за любим човек. Това може да бъде картичка от подръчни материали, плетена шапка, бижу или храна. Кутия с вкусни курабии или буркан със съставки и рецепта за приготвяне на такива или на горещ шоколад?

Намигваме ти да разгледаш как се шият торбички за пазар за многократна употреба, подвързии за книги или пуловерчета за чаши. Готини sustainable подаръци, нали? Дори и баба го знае.

 • ПРЕЖИВЯВАНИЯ > ВЕЩИ – Това го знаем всички. Освен времето, прекарано с близките, а не пред компютъра и в тонове работа, подари нематериални неща. Това може да бъде езиков курс, вечеря в любим ресторант, коктейлен клас, абонамент за някой софтуер, или пък ваучер за почивка, самолетен билет, СПА, дори за маратон. А защо не осиновиш животинче? – Вече има програми на неправителствени организации, чрез които можеш да си осиновиш дори пингвин, но той няма реално да прекрачи прага на дома ти : )
 • Винаги може да заложиш на онова, което ще остане дълго след празника. Но не в смисъла на хиляди години на сметището! Напротив – инвестиция в качествени продукти като спортна екипировка, устойчива раница, електронен четец.

Тук не бива да изключваме и зарята – красива, не можем да отречем, но шумна и вредна. Бездомните животинки, а и тези у дома, преживяват немалък стрес по време на празничната еуфория. Опашатковците получават панически пристъпи, при които са готови да се отскубнят и избягат надалеч сами, а покрай стреса губят ориентация. Покрай зарята съществува и още по-голяма опасност от физически наранявания и пожари.

Намесва се и екологичната ни загриженост – от Lessplastic Bulgaria ни уведомяват, че “Според Umweltbundesamt концентрацията на фини прахови частици във въздуха, в първите минути на от новата година, надхвърля 1000 µg/m³ в повечето големи градове в Германия. Само за сравнение – средната годишна стойност при замърсяването с фини прахови частици (P10) не трябва да надвишава 40 µg/m³, а средната максимална концентрация на фини прахови частици за период от 24 часа е 50 µg/m³, като тази стойност може да бъде превишена максимум 35 път в годината (директива 2008/50/ЕО).”

Тази година в писмата до Добрия старец написахме “Послепис: Мили Дядо Коледа, моля те вземи пример от Green Revolucia и опаковай подаръците ни в щадящи природата материали”. Не забравяй да добавяш тези два реда накрая на всяка онлайн поръчка и сме сигурни, че компаниите ще направят всичко възможно, за да удовлетворят клиента си. Ако използваш куриер също не си длъжен/а да се съобразяваш с излишните найлонови опаковки на фирмата – използвай кашонче, кутия за книга или преизпозвай друг материал и пълнеж за пратката си. Можеш да почерпиш идеи от ТУК

ВЯРВАМЕ В ТЕБ!

И последен призив, Абонирай се за каналите в социалните ни мрежи, за да не изоставаш със зелените новини, актуалните промоции и предстоящите блог статии.

ИЗТОЧНИЦИ:Оставете коментар