ВАЛУТА EN

Статия за кафето, отпадъците и чашите. Как да бъдем по-отговорни към опазването на околната среда без да се отказваме от любимата напитка?

 Статия за кафето, отпадъците и чашите. Как да бъдем по-отговорни към опазването на околната среда без да се отказваме от любимата напитка?

По колко кафета пиеш на ден?

Две, три, четири? Добре, към тях прибави и чайовете. Прегръщаш ли някаква топла напитка, докато четеш тази статия? 

Е, както повтаряме често да пазарувате в свои торбички, също толкова често ще ни чуете да напомняме за чашата за многократна употреба. Главен герой в днешната статия е кафето и ще научим как можем да му се наслаждаваме пълноценно, без да вредим на околната среда.

Защото наглед най-обикновен навик, ежедневна дейност, която сме приели за даденост, всъщност е от жизнена важност за бъдещето на нашата планета Земя.

В едно кафене за бързи напитки у нас се изразходват между 200 – 300 еднократни чаши на ден, тоест 2000 чаши на седмица, над 110 000 чаши на година. За 1000 заведения в страната, цифрата би била 110 000 000 на година. - това споделят хората зад проекта @Coffee-by-coffee. 

Пием средно по 1-2 кафета на ден. Това прави 2 250 000 000 еднократни чаши за кафе в света. За един-единствен ДЕН! А колко време му отделяме? Не повече от 5-10-15 минути, нали?

Имаше един майтап: “Момчета, ако не помните как се казва, на сутринта я поканете на кафе...някъде, където пишат имената на клиентите върху чашите : D

Знаете ли всъщност как започва историята на кафето?

Знаете ли, че вълшебното зрънце се отглежда в над 70 държави по света? Най-вече в Бразилия, Индия, Колумбия, Етиопия, Уганда, Индонезия, Кения, Филипините. Най-разпространените видове сортове са Robusta, Liberica и Arabica, като, разбира се, съществуват и множество подвидове. Зрънцата растат на снопи, в плод по 2 бр., върху вечнозелени храсти. Различията идват именно от климатичните условия, в които растат храстите. Така че най-подходящите са субтропичните и екваториални региони, като тези на държавите, споменати по-горе. За да порасне храстът достатъчно за продукция, може да отнеме и 4-5 години. 

А кога кафето достига до бреговете на Европа?

Вълшебната напитка е в Европа от 17 век, и се е превърнала в любимец на хиляди, милиони хора. Смята се, че кафето е втората най-популярна напитка, надмината единствено от чая. (Или третата, ако броим и водата.) Е, не крием, че и ние сме почитатели на зелен, черен, билков, плодов.. и всякакъв друг горещ или изстуден чай. Макар по нашите ширини да нямаме специално отредени церемонии и скъпи чаени сервизи, времето с топла напитка в ръка сякаш се е превърнало в откраднат момент на спокойствие и паузиране на времето. Ритуал на делничните утрини и сладки раздумки със семейство, приятели или колеги през уикенда. 

Как кафето достига до нашата чаша?

Съществуват спорове - плод ли е, не е ли. Всъщност всичко тръгва от едно малко зрънце, отделено за разсад.  Процесът “от зрънцето до чашата” е дълъг и включва подпроцеси: събиране на реколта, обработване, изпичане, транспорт, продажби, смилане, варене… 

Докато в някои части на света плодовете все още се берат ръчно, на доста места този процес се случва благодарение на машини.  Кафените плодове всъщност съдържат по две зрънца, както вече споменахме. Казват, че добрият зърносъбирач успява да събере около 90-100 кг. кафени плодове на ден.

Почистват се, хвърлят се във вода, за да изплуват неузрелите (сух и мокър метод); премахва се обвивката, а зрънцата се изсушават. Разделят се на вид и качества, транспортират се до където е необходимо, откъдето вече започва печенето на над 200 C. Вкусът много зависи от това колко дълго се пекат кафените зърна. Естествено, изключително важно е и как се съхраняват след това, за да се предпазят от атмосферни условия. Приготвянето (brewing) вече е в зависимост от предпочитания вкус, количество и вид за всеки. В общи линии, цяла верига хора са замесени в процеса, а в момента на спокойствие, в който отпиваш първата глътка ароматно кафе в делничен или почивен ден - отдели пет секунди да се замислиш за това и да благодариш.

Видове кафе и кафемашини - какво трябва да знаем?

(Почти) всички сме фенове на малкото зрънце с разбуждащ аромат, но всеки го предпочита по различен начин - чисто, дълго, с мляко, със или без захар. Една от най-разпространените форми несъмнено е еспресото, обикновено направено от сорт Робуста, който създава познатия и обичан каймак. За приготвянето на качествено еспресо 30 мл. са нужни около  7 - 8 гр. смляно кафе, а за шварц - 2 с.л., докато за турско кафе (варено в джезве, често със захар) може и 1 с.л. 

Но защо ви запознаваме с техниките? Всяка кафе напитка има и своите специфики - освен количествата кафе, допълнителните добавки, времето за приготвяне (контакт на кафето и водата), важни са и уредите и съдовете, с които тя е приготвена. 

Разбира се, ако не сте фенове на инстантното/разтворимо кафе, то вероятно предпочитате такова от джезве, кафеварка или машина. Машините пък може да работят с вече смляно кафе (ръчни еспресо машини с дозатор и преса), с такова на зърна,с филтър или пък с капсули. 

Плюсове и минуси на различните видове машини за кафе

Това, че капсулата позволява бърз избор на даден сорт, и то в точната доза обаче изчерпва предимствата й. Освен че са по-скъпи от смляното в близката бакалия кафе, капсулите са огромен световен замърсител. Те са изработени от пластмаса и метал, за да успяват да поддържат определения вкус за по-продължително време.  Но отново говорим за еднократна опаковка, която е комплексен отпадък и доста трудно се рециклира. Nespresso са въвели програма, в която можеш да изпратиш алуминиевите си капсулите безплатно в над 100, 000 обекта по света. - не бихме се съгласили, че това смекчава изцяло вината, но е показателно, че поемат отговорност, защото капсулите са изработени от ценни ресурси. В България можете да изпратите домашните или офис капсулите си на нашите приятели от Екологика - те винаги знаят какво да направят с всеки отпадък, било то техногологичен, медицински или производствен. 

През 2014 излиза клипа “Kill the K-Cup”, насочен срещу компанията Keurig. Видеото е пародия на холивудските филмови продукции за извънземна атака, но критикува Keurig за създадения отпадък, който “би могъл да обиколи света 10,5 пъти”.

Какво можеш да направиш още днес?

Макар че годишно се продават милиарди капсули, съществуват някои алтернативи - такива за многократна употреба, например. Разбира се, ако вече имате подобна машина у дома, няма да е никак разумно и еко от наша страна да ви посъветваме да я изхвърлите сега, веднага. 

Филтър машините са особено популярни в Щатите, но и тук са често срещани. Разбира се, не е нужно да създавате излишен боклук - на българския пазар се предлагат филтри за многократна употреба.

И тъй като често разнообразяваме с чай, в съседния магазин за домашни потреби можете да намерите обикновена цедка, с която да дозирате насипния си чай. В разни уебсайтове има интересни формички - лебеди, чудовища, човечета, котета и т.н., които да направят пиенето на чай една идея по-цветно и вълнуващо. Можете да си вземете и кана с филтър, филтър приставка за чаша или пък “чорапче” от плат, което се пере и изплаква лесно.

Вкъщи добре, но как да си взема кафе без да правя боклук навън?

За да не попадате под обстрела на капсулното чудовище, направете своя избор внимателно. Дори когато взимате кафе навън. Това, че сме избрали да живеем по-природосъобразно обаче на 100% не означава, че вечно киснем в заведения. Както всеки друг човек, така и ние пием и ходим, ходим и пием - напът за работа, университет или важна среща. Често обаче добрите намерения да не мърсим природата остават помрачени, докато просто си седим пред заведението с чашата си за многократна употреба, и се чудим какво да направим:

  • “Добър ден, едно дълго чисто кафе за навън, моля. Но може ли да ми го сипете в моята чаша?”

Най-често срещаме неразбиране, а човекът отсреща казва, че няма проблем, но първо ще сипе в тяхна картонена чаша, и ще ви го пресипе във вашата. Което тотално обезсмисля усилията ни :) Тук е моментът да обясним защо го правим и защо тяхната привидно картонена чаша не ни устройва, както сме направили и ние във видеото ни ТУК

Друг често срещан проблем в ситуацията “zero waste coffee to go” е това, че може би нашата бамбукова чаша с по-голяма вместимост и не се побира под всяка машина, а персоналът на много места все още не е обучен да използва чаша за многократна употреба, където да налее кафето първо и оттам да го пресипе в чашата на клиента.

Сега пък по 3 чаши ли да си нося?

Не, дишай :  ) И на този проблем сме намерили решение -  сгъваема силиконова чаша от FDA food grade силикон, който не съдържа BPA, и спокойно може да се поставя в микровълнови и миялни машини. Освен това може да се сгъне и разгъне в 3 размера – 235 мл, 295 мл и 355 мл. Започнахме с 3 цвята - розова, зелена и черна 

Ако пък нашата чаша не ти допада, можеш да инвестираш в стъклена чаша с капак (например известните Keep Cup), в такава от пресована утайка от кафе, бамбукова (която обаче не се затваря добре), или да стартираш с доброто старо бурканче от горчица или течен шоколад.  

Има ли все пак места, където ще съм добре приет/а с моята чаша за кафе за многократна употреба?

Разбира се, можеш да посетиш Blagichka, Fox Book Café, Пекарната The Art of Love, Draw & Go Coffee, Vanilla Kitchen,  Owllee, Зелен био, Ресторант Багри и др. 

Знаеш ли още такива отговорни заведения? Напиши ни ги, за да допълним списъка!

Един друг бърз начин да намалиш отпадъка си още сега, дори да нямаш бамбуци и буркани налице, е просто да не взимаш картонена опаковка, пластмасово капаче или бъркалка. Особено ако няма какво да разбъркаш с нея!

Каква е поуката?

Бъди “тук и сега”, и не приемай кофеиновото вълшебство за даденост. В процеса - от зрънцето до чашката - участват много, много хора и различни компании, всяка със своя въглероден отпечатък. Ако пиеш кафе от Коста Рика, то най-вероятно е пропътувало дълъг път през Атлантическия океан, през Европа, та до българското кафене. 

Как да намаля отпечатъка си? 

Можеш да опиташ да намалиш консумацията - например ако пиеш по 3 кафета на ден, да ги ограничиш постепенно до 2, или дори 1. Да свикнеш да пием напитката си без захар и/или сметана, които също изискват ресурси, за които малко хора се замислят.

Друг съвет от нас би бил да залагаш на био сортове, които са сертифицирани и с гарантирани произход и честни, добре платени условия на труд. 

ЛЮБОПИТНО:

  • Виж  @Coffee-by-coffee - проект на фотографа Ники Стойков, който снима всяко кафе, което изпива;
  • Следи и нашите приятели от Plastic free coffee lovers - група, която първоначално служителите в Бизнес парк - София създават, за да кажат “НЕ” на еднократните чашки в офисите на големите корпорации;
  • Следи и уебсайта СИПИeu, за да виждаш къде около вас са склонни да ти сипят храна или напитки в собствен съд; Със същия успех, с който успяваме да внедрим чашата в ежедневието си, така етествената следваща крачка е да кажем “Не, мерси, нося си” на еднократните кутии в обедната почивка или бързото хапване, когато просто ни мързи да готвим.

ИЗТОЧНИЦИ:


Оставете коментар