ВАЛУТА EN

Деня на жената – история, как се празнува по света и още

от Рада Бонева
 Деня на жената – история, как се празнува по света и още

Ето че тъкмо свикнахме с пейзажа на плюшени мечета и червени рози наоколо, на всевъзможни видове мартеници и трибагреници, та те някак естествено се сливат в зюмбюлите, лалетата в целофан и икебаните зад всеки ъгъл. 

Още от древни времена хората са отдавали чест на майката природа, празнували са плодородието и изобилието, отдавали са специално внимание на жената и женското начало. 

След няколко дни предстои 8 март – Денят на жената, но знаете ли защо точно на жената и защо точно на 8-ия ден от март?

Международният ден на жената е повод да отбележим икономическите, политическите и обществените постижения на жените. Още с настъпването на индустриализацията, е време жените да излязат от домовете заедно с мъжете си. Идеята за създаване на такъв международен ден се появява след възникнали протести за подобряване условията на труд в началото на миналия век. (САЩ, 23 февруари 1909 г., с 15000 жени на протеста) Именно на 8 март през 19 век, през 1857 г., е първото масово подобно събитие в Ню Йорк. Тогава работничките протестират срещу ниските заплати и неудовлетворителните условия на труд, а две години по-късно на датата е създаден женски работнически синдикат, борещ се за правата на жените. Такива проблемни точки са дългото работно време, ниското заплащане и липсата на право на гласуване.

В Копенхаген през 1910 г. се провежда първата международна конференция за жените, на която се взима решение да се определи такъв специален международен ден, в който да си припомняме за трудовото равноправие. Още на следващата година Денят се отпразнува в Дания, Австрия, Германия, Швейцария. 

Страстите се разбунтуват с настъпването на Войната, и когато временното руско правителство разрешава на жените да гласуват, датата е 23 февруари 1917 г., 8 март нов стил.  А първата държава, разрешила на жените да упражняват правото си на глас, е Нова Зеландия, която го е сторила още през 1893 г. 

В БЪЛГАРИЯ: ДЕНЯТ НА ЖЕНАТА И ДЕНЯТ НА МАЙКАТА

Знаете ли, че първото публично честване на Денят на жената в България е през 1915 г. ? 

Започва да се празнува едва след 1944 г. , за да се отчете приноса на нежния пол в области като наука, култура, индустрии и др. Така по общосъветски пример, се измества чествания до тогава 25 март – християнският празник Благовещение.

Тук освен Денят на жената, празнуваме и Денят на майката. Първият официален Ден на майката се отбелязва през 1908 г. в САЩ, благодарение на началната учителка Анна Джарвис, която в чест на майка си успява да издейства организирането му, а скоро след това е отбелязван в Англия, Германия, Дания, Италия и др. Макар че тук отбелязваме двата празника наведнъж, те имат своята различна символика – от борбата за равенство, до уважение на майките заради поддържането на домашното огнище и отглеждането на поколенията. 

За домашно: Денят на бащата, който далеч не е толкова популярен тук, се отбелязва на 26 декември (в православния календар) или през третата неделя на месец юни. 

КАК ПРАЗНУВАТ ДЕНЯ НА ЖЕНАТА ПО СВЕТА?


Макар тук да отбелязваме двойния празник и да отдаваме заслужено внимание на жените в нашия живот, в някои държави, например, денят е неработен (Русия, Босна и Херцеговина, Сърбия, Куба, Китай и други, общо цели 28 страни), а през май в Германия на съответния ден жените не вършат никаква домакинска работа. В Щатите честват не ден, а цяяял Месец на жената през март. Мъжете в Италия подаряват жълти мимози (символ от 1946 г. насам), а дамите излизат в компании по женски. Така в държави като Китай, Македония, Мадагаскар и Непал жените не ходят на работа… за разлика от мъжете!

Официално обявен за Международен ден на жената от ООН през 70те години на миналия век, 8 март се превръща в такъв с много лица, празник от жените… за жените. И до ден-днешен ООН намира различни начини, по които да чества специалния ден. Тази година темата е “I am Generation Equality: Realizing Women’s Rights”, а предизвикателството е да качите снимка с ръце, наподобяващи знак за равенство, и да използвате #IWD2020 и #GenerationEquality. Темата е не само за 8 март, а целогодишна. Журналистката Глория Стайнем отбелязва “Историята за женската борба за равенство не е заслуга не на феминистите, нито на някоя си организация, а е резултат от колективните усилия и всеки, който го е грижа за човешките права.


© Photograph: Sarah Koester / EyeEm


Как ще отпразнувате празничния неделен ден?

Преди да ви дадем някои идеи по-надолу в текста, отбелязването на почитта към жените важи както за близките ни приятелки, майки, баби и колежки, но и към самите нас. Когато се чувстваме добре в кожата си, когато се грижим за собственото си ментално и физическо здраве, никоя задача не може да ни се опре. Така ще бъдем пълноценни и в работата си, и в хобитата си, и в домакинските задължения и в личния си живот! А и все пак на първо място сме пример за децата около себе си, нали?

Идеи за оригинални 8-мартенски подаръци:

  • Винаги сме били на мнение, че ПРЕЖИВЯВАНИЯ > ВЕЩИ. Така че, ако изберете някоя от нашите “цъфтящи картички”, можете да отделите някой слънчев уикенд с любима жена да я засадите и да виждате пред очите си буквално как разцъфтява любовта ви! 
  • Казват, че едно от нещата, които човек трябва да направи задължително през живота си, е да посади дръвче. Защо това да не се случи на 8 март? http://gorata.bg/ вече помогнаха да бъдат посадени над 800 000 дървета, но винаги можете да си спретнете семейно парти с лопати и мотики на нечия вила или в междублоковото пространство : )
  • Ако все пак държите на цветята, заложете на многосезонни такива в саксия, нестандартен букет от кексчета или пък лале от плат!
  • Момчета, никоя жена няма да ви се разсърди, ако решите да покажете уважението и любовта си една идея по-романтично! Напишете й писмо, разкажете и припомнете любим момент заедно, или просто й напишете нещо мило на бележка до възглавницата. Пригответе й обяд или й сгответе вечеря, сипете й чаша вино и я оставете да ви повери вечерта във ваши ръце!
  • Ако пък това повече ще й се хареса, може да приготвите храната заедно. Защо не на някой кулинарен курс? Или коктейлен клас?
  • Може тук да не честваме Деня на жената като официален празник и неработен ден, но пък тази година 8 март се пада през уикенда, което е прекрасен повод да организирате нещо за половин или два дни – разходка в планината, разходка на животни от приют, спа почивка в града или навън, брънч в любимо заведение.
  • Идея за гарантирано добре прекарано време с приятелки или тиймбилдинг с колежки е да ни пишете, за да организираме заедно работилница за изработване на торбичка от стара тениска; или да научите как се прави восъчна кърпа за опаковане на храна (вижте още идеи как да съхраним храната си свежа за по-дълго време ТУК); натурална козметика… А накрая си тръгвате вдъхновени, заредени и с готовия продукт за спомен! За повече информация по този въпрос, може да се свържете директно с Вера на vera@greenrevolucia.com  • Други идеи за подобни ПРЕЖИВЯВАНИЯ, подходящи за подарък, са workshop-и за терапевтично рисуване на керамика; урок по рисуване с чаша вино в ръка; плаване с ветроходна яхта; езда. 
  • Възможност да си направите свой собствен шоколад предлагат нашите приятели от Пловдив Гайо (прочети повече), а защо не и бира в Стара Загора (прочети повече)

РОЖДЕНИКЪТ ЧЕРПИ!


И ние имаме двоен празник – точни преди 3 години създадохме GREEN REVOLUCIA, за да ви помагаме в екологичните избори всеки ден! 

Ако сте си харесали нещо от нашия магазин или искате да зарадвате любима дама, имаме специален подарък, за да отпразуваме рождения си ден заедно – подаряваме ви код за 10% отстъпка. Кодът “happybirthday” е валиден до 9ти март включително и можете да го използвате на всичките ни продукти без комплектите!

Последвайте ни във Facebook и Instagram, за да не пропускате още готини оферти, и информативните ни постове и статии за един по-зелен и осъзнат живот!

 

ИЗТОЧНИЦИ:


Оставете коментар