ВАЛУТА EN

За бъдещето с любов от СОУ Отец Паисий, град Кърджали

от Вера Маркова
 За бъдещето с любов от СОУ Отец Паисий, град Кърджали

Как мина нашата визита в СОУ Отец Паисий, град Кърджали?

Започвам тази история с един цитат на Уитни Хюстън :“Аз вярвам, че децата са нашето бъдеще. Всичко което се изисква от нас, е достойнството да ги възпитаме и да им позволим да ходят по своят път. И, разбира се, да им покажем всичката красота, която те притежават вътре в себе си.“

Цитат, който подкрепям на 100% и се радвам, че имах щастието да видя в действие по време на визитата ми в СОУ Отец Паисий, град Кърджали, този Вторник 06/03. С мен разбира се беше и Кийт Кели (Keith Kelly), основателя на Англия Скуул и съ-автор на филма „Замърсен Свят“ (Trashed World).

Беше около 10:30 сутринта, когато потеглихме от Пловдив, изпълнени с вълнение за срещата ни с децата, ние щяхме да бъдем автори на последния им час за деня. Дали щяха да харесат подготвените им от нас игри? Щеше ли да им бъде интересно?

Опазването на околната среда не е лека тема, тя е дълга, изпълнена с много теории и не достатъчно практически примери, но за да променим това, ние решихме да организираме един различен и практически урок.Как?

Бяхме приятно изненадани, че в стаята ни очаквaха не един, а два класа! Започнахме с игра, в която Кийт беше облечен като барон боклук (с перелина, облепена с различни опаковки от боклуци). Децата много се забавляваха да идентифицират различните боклуци. След това им представихме откъс от филма „Замърсен свят“ (Trashed World), за да видят какъв е пътят на отпадъците, които не се рециклират-употреба-сметище-натравяне на улични животни или изгаряне, придружено с изпускане на вредни газове.За децата това не беше изненада, но всички бяха единодушни, че не бива да го допускат. Всички знаеха как се рециклират отпадъци-хартия в синия контейнер, метал и пластмаса в жълтия и стъкло в зеления, както и бяха единодушни, че не изхвърлят отпадъци на земята, което много ме зарадва.

Какво още?

За да раздвижим обстановката предложихме на децата да излезем навън и да съберем отпадъци, натрупани в двора на училището. Разбира се, бяхме донесли щипки за децата и торбички. Разделихме ги на 6 отбора и веселбата започна. Всички заедно събирахме отпадъци, които след това донесохме в класната стая, за да разгледаме и обсъдим. Целта на това упражнение е децата да могат да видят кой продукти причиняват най-много отпадъци и как това може да се предотврати.
Как го постигнахме?

Бяхме донесли чувалче, върху което децата да изсипват събраните боклуци, така че да не замърсяваме класната стая. След това заедно с децата разгледахме натрупаните отпадъци-мнозинството бяха от сламки, пластмасови бутилки от минерална вода и газирани напитки,пластмасови вилици и лъжици и др. Показахме им как могат да сканират всеки един отпадък с мобилното приложение Litterati, което им позволява да отбележат на карта къде се намира всеки отпадък и от какво е (напитка на определена марка, храна, играчка и др.). Така те оформят една карта на боклука в техния град и могат сами да мобилизират приятели и семейство за почистване заеднo.

Как вдъхнахме кураж на децата, че те могат да променят света?

Показахме им, че техните ежедневни избори имат директен ефект върху околната среда, как една бутилка за многократна употреба може да елиминира нуждата от използване на пластмасови бутилки за минерална вода, как една метална сламка им служи за цял живот, вместо пластмасовата, която могат да използват само…веднъж и най-забавното за тях, че има лъжички-крекери, които са не само природосъобразни, но и вкусни ; )Какво следва?

Децата и ръководството много харесаха темата и се разбрахме да имаме още срещи. И като по часовник нещата започнаха да се случват, някак си от само себе си, същата вечер имахме среща от Академията на За Земята, където сформирахме различни отбори с каузи. Тази на моят отбор е повече срещи с ученици, студенти и бизнеси за разговори по темата за намаляването на личните отпадъци и след това работилници, в които да покажем различни начини, по които можем да използваме натрупани от нас „боклуци“ на пръв поглед- като бижута, папки, вази, вариантите са хиляди, трябва ни само щипка въображение.

П.С. Ако искате да дойдем при вас, само се свържете с нас, за да обсъдим подробностите. Ако сте учебно заведение, можем да ви дадем и достъп до лекции и материали, развити по филма „Замърсен свят“.

И не на последно място, искам сърдечно да благодаря на г-жа Силвия Барутчиева и ръководството на СОУ Отец Паисий, град Кърджали, защото без тяхната помощ нямаше да може да достигнем до нашите нови приятели.

Защо ви разказвам тази история?

За да ви вдъхновя да следвате мечтите си. Неслучайно публикувам тази статия на 8ми Март, това беше денят, когато стартирах Революция, точно преди една година. Бях много развълнувана и някак си уплашена, не знаеща какво да очаквам от бъдещето. Дори си спомням, че си казах, че само ще опитам и ако нещата не се получат, ще спра. Но нещата се получиха, по един красив и специален начин, срещайки ме с невероятни хора и съдби. И сега година по-късно съм още по-мотивирана и готова да ви изненадвам с нови неща, проекти и инициативи.

Благодаря ви, че повярвахте в мен и ми помагате да направим този свят едно по-красиво и чисто място.

С любов,

Вера


Оставете коментар