Currency EN

Без отпадъци на плажа

от Вера Маркова
 Без отпадъци на плажа

Ах, лято, плаж, море, любов и… боклук : (

Повечето от нас си мечтаят да прекарат поне 1 уикенд на плажа през летния сезон, но толкова много хора посещаващи дадено място за кратко време често оставят купчина боклук след себе си, предимно пластмасови отпадъци. Плажните почиствания са нещо чудесно, но нека си го кажем честно, самият факт, че трябва да ги организираме е достатъчна червена лампа, че навиците ни по време на почивка имат крещяща нужда от промяна.

Всички знаем как започва всичко – гладни/жадни сме, купуваме си нещо в пластмасова опаковка, консумираме продукта и изхвърляме опаковката в кошчето за боклук като примерни граждани! За съжаление, не сме единствените с тази идея, всички други почиващи правят същото от рано сутрин, затова малкото поставени кошчета до плажа на обяд вече преливат. Някои хора дори започват да градят купчина от боклук близо до коша, за да можем всички спокойно да си изхвърляме боклука почти в коша… Подобно поведение далеч не е решение на проблема и преди да сте разбрали, плажът започва да прилича на сметище…Като общество трябва да осъзнаем, че решението НЕ е да поставим повече кошчета, нито пък да ги изпразваме по-често. Ако искаме наистина да спрем замърсяването на плажа, трябва да се обърнем към главните виновници за това – НИЕ почиващите. Ако започнем да създаваме по-малко отпадъци по време на почивка, няма да имаме нужда от допълнителни кошчета, нито от по-честото им изпразване.

В този ред на мисли, нека видим някои „дребни“ на вид промени, които можем да приложим, за да намалим отпадъците. Най-много отпадъци на плажа се образуват от опаковките на храни и напитки. Пластмасови бутилки, торбички и опаковки от бонбони обикалят навсякъде около нас. Какво ще кажете да започнем да адресираме проблема и да си носим храна от вкъщи заедно с прибори за многократна употреба? Пластмасовите са толкова неудобни, често се чупят дори преди да са влезли в употреба : DАко пък нямате време за приготвяне на храна у дома, вземете само кутия за многократна употреба и прибори и помолете местното заведение да ви сипе във вашата кутия, вместо в пластмасова чиния.

Защо не си налеем вода у дома в термос за многократна употреба, така и водата ни ще остане студена по-дълго време.Какво ще кажете и за това да си носим нещата за плаж – кърпа, плажно масло, книга и т.н. в торбичка за многократна употреба, раничка или чанта, вместо в „летяща“ пластмасова торбичка, която можем да загубим по всяко време…

Относно козметиката, какво ще кажете да потърсим слънцезащитен крем  в стъклено бурканче например или Дезодорант в стъклена опаковка  вместо пластмасова?  А ако ни се отвори апетит за сладолед на плажа, нека си поръчаме с вафлена фунийка, вместо в пластмасова кофичка с пластмасова лъжица? Дори и да не ви се хапва фунийката, винаги можете да я подарите на приятел : )В разграда на сезона на фрапетата и коктейлите, няма как да не обърнем внимание и на тях и да ви посъветваме да ги поръчвате „БЕЗ СЛАМКА“, а ако сламките ви липсват, да носите своя метална/бамбукова такава. А ако на бара сервират напитките в пластмасови чаши, вземете си своя за многократна употреба ; ) Всички можем да се постараем повече за опазването на околната среда и намаляването на боклука. Освен гореизброените стъпки, можете и да се включите в организирани почиствания на плажа или вие самите да ги организирате?

Всяка крачка в правилната посока помага : )

А вие как се справяте с намаляването на отпадъците на плажа? Споделете с коментар.

С обич,

Вера и Екипа на Революция

P.S. Последната красива снимка е дело на талантливата Рада Бонева, за допълнителна доза zerowaste вдъхновение посетете и нейния блог Thrift Sheep


Оставете коментар